2014. március 30., vasárnap

Mohács - Két nap Baranyában, Ferkó Zoltán zarándokútját kisérve, 2007. május 14-15.


Harkány, Kozármisleny és Pécs után a következő napon Mohácson folytatódott a zarándoklat.
Ferkó Zoltánt a mohácsi vendéglátók a Történelmi Emlékpark bejárata előtt várták, majd a Belvárosi Plébániatemplomnál folytatódott a zarándoklat.
A Történelmi Emlékhelyet az 1526-os mohácsi csatatér helyén hozták létre. Egy harangláb, kopjafák, szobrok és egy, a csata lefolyását bemutató kiállítás található itt.
A zarándokot dr. Simon Péter mérnök, író kalauzolta végig az emlékparkon. Sok érdekes, ritkán hallható részletet ismerhettünk meg tőle. Elmondta, hogy az emlékpark a külföldiek szerint is, világviszonylatban is, az egyik legméltóságteljesebb és giccstől mentes hely. Az is kiderült, amit nem szoktak említeni, hogy a csatát már megnyerték a magyarok, ekkor a lóról leszálltak, és kezdődött az akkor szokásos szabad rablás a csatatéren. Közben megérkezett a törökök anatóliai hadserege, amelyről a magyarok sajnos nem tudtak. Bekerítették a lovaik nélkül maradt katonákat, és így sikerült győznie a törököknek.
Az idelátogató indián ismerősei meglepetve látták a kopjafákat, melyek nagyon nagy mértékben hasonlítanak az ő mondavilágukhoz tartozó totemoszlopokhoz. Ugyanúgy megtalálható náluk is a sólyom (náluk thunderbird) három változata, a kiterjesztett szárnyú, a lefelé illetve felfelé álló szárnyú változat. Ott az Észak-Amerikai népek összefogását, míg nálunk a Turáni népek összefogását jelképezi a sólyom (turul). 

A felvételek 2007. május 15-énkészültek.


A Történelmi Emlékpark

Az emlékpark bejárata

Középen láthatjuk Ferkó Zolit





I. Szulejmán fából készült szobra

II. Lajos király fából készült szobra

A harcban résztvevő lovak tiszteletére állított emlékoszlop


Az ezen a részen álló kopjafák székely fafaragók munkái


A lélekharang


Ferkó Zoli mohácsi kísérőivel


A Belvárosi Plébániatemplomnál

Belvárosi Plébániatemplom



Templombelsők...





Újra a templom előtt

A polgármester és egyházi személyek fogadták Ferkó Zolit


A mohácsi Duna partján






Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése